Tehnologia LED (light-emitting diode)
Becurile clasice cu halogen au fost interzise in Uniunea Europeana, inclusiv in Romania, de la data de 1 septembrie. Această decizie a UE vine din motive atat economice, cat si ecologice,. tehnologia LED, respectiv becurile LED consumand mai putina energie decat cele cu incandescenta, iar amprenta de CO2 este mult redusa.
Pulsatia luminii generate de becurile LED de generatie mai veche poate dăuna sănătății. Chiar daca această pulsatie este atat de rapida incat nu o poti vedea, acesta iti poate cauza dureri de cap si ochii iti obsesc mai repede. De multe ori, oamenii pot vedea o urma a lampii atunci cand isi misca ochii dintr-o parte in alta. Din acest motiv va recomandam sa achizitionati becuri LED de calitate, pretul mai mare fiind justificat de tehnologia imbunatatita inglobata de acestea.
Diferenta dintre lumina calda si cea rece
Culoarea pe care o ofera lumina este redata prin modificarea temperaturii sale, nuantele de galben – portocaliu fiind denumite ”lumina calda”, iar cele de la albastru spre alb ”lumina rece”. Valorile de temperatura a luminii se masoara in grade Kelvin. Spre exemplu, lumina zilei are 8000 grade K, lumina soarelui 5600 K, lumina de neon 4000 K,. lumina generata de un bec cu incandescenta are 2800 K, iar lumina unei lumanari 1800 K.
Astfel, pe piata puteti gasi becuri cu lumina calda (in jurul valorii de 3000 K), cu lumina rece (in jurul valorii de 6000 K). Deasemenea se gasesc becuri LED cu lumina neutra, cu temperatura culorii situata in jurul valorii de 4500 K.
Care este cea mai potrivita lumina pentru tine
Specialistii recomanda lumina calda pentru zone de relaxare, unde nu aveti nevoie de concentrare asupra detaliilor. (dormitor, hol, living etc), pe cand lumina rece este recomandata pentru zone de lucru, precum bucatarie, baie, birou. Temperatura de culoare a luminii poate influenta in mare masura atat ambianta, cat si aspectul imaginii de ansamblu din casa ta.
Pentru cei ce-si doresc functia de reglare a intensitatii luminii, trebuie sa stiti ca nu toate becurile LED sunt compatibile cu variatoarele de luminozitate. Aceasta functie trebuie sa fie specificata pe ambalajul becului, varianta in engleza fiind ”dimmable”. Utilizarea unor becuri LED ce nu au secificata clar aceasta functie poate duce la arderea acestora.
O alta caracteristica important de luat in seama este tipul de dulie. Becurile LED sunt disponibile pentru orice tip de corp de iluminat, de la veioze la plafoniere, lustre, candelabre sau aplici. Cele mai raspandite tipuri de dulii sunt E14 si E27.
Ti-a fost de folos acest articol? Nu ezita sa ne lasi un comentariu.
Nik
Foarte interesant.